WELKOM OP WEBLOG 'WANDEL KIJK EN KIEK'
Het weblog met aandacht voor fotograferen, wandelen én fietsen

Op het weblog 'Wandel Kijk en Kiek' wil ik - Truus Wijnen - mijn passie voor wandelen, fietsen en fotografie graag met u delen.
Twente, het grensgebied met Duitsland maar ook de Achterhoek zijn de streken waar ik veel op pad ben. Was het in eerste instantie met name wandelend, de laatste tijd ben ik ook regelmatig fietsend de omgeving aan het verkennen. Altijd gaat een fototoestel mee. Vrijwel alle foto's die op dit weblog staan zijn dan ook tijdens één van die tochten gemaakt.
Ik organiseer regelmatig wandelingen. Doorgaans in het oosten van het land. Heeft u ook zin om een keer mee te gaan dan bent u van harte welkom! Wandeldata alsmede nadere informatie over de wandelingen zijn *hier* te vinden.
Dit Weblog Wandel Kijk en Kiek bestaat al jaren en door de jaren heen zijn er vele berichten op geplaatst. Om het overzichtelijk te houden is er voor al mijn wandelingen nu een eigen weblog: Wandelweblog 'Over Wandelen Gesproken'.
Hier zijn tientallen routes te vinden en worden regelmatig nieuwe wandelreportages en -routes bijgeplaatst.

De aandacht op dit weblog zal steeds meer verschuiven naar het fietsen maar blijft als hoofdthema het fotograferen houden. Eén en ander in de vorm van zowel (natuur-)foto's, fotoreportages of fotoseries, met als voorbeelden:
Maandag Wasdag
Op een Bankje
De Postbode van..


De foto's en artikelen op deze site hebben het Copyright Truus Wijnen. Wilt u info over de foto's/artikelen of ze ergens voor gebruiken, neem dan svp contact met mij op.


donderdag 27 augustus 2015

Gildehaus-Dinkelroute - Een topper onder de fietsroutes.

Grenzeloos fietsen in Twente
 


'Gildehaus-Dinkel route'
Fietsroute in de omgeving van De Lutte - Losser - Gildehaus


Start: Restaurant Hof Aarnink, Gildehauserweg 37,  7581 PE Losser
Alternatieve startpunten: Losser, Raadhuisplein (bordje staat voor het gemeentehuis) of bij de VVV in De Lutte, Plechelmusstraat 14, vanaf daar linksaf richting kerk waar een bordje staat.
Afstand: ruim 41 km
Horeca: bij start en op meerdere plekken langs de route
Route-informatie: De route kan gevolgd worden via bordjes (zie voorbeeld op 1 van de foto's) en gaat voor het grootste deel over goed begaanbare paden en weggetjes. In het Duitse deel zitten wat smallere (zand-)paadjes. Er zijn in Duitsland gedeeltes waarbij over hobbelige klinkerweggetjes gefietst moet worden. Zelf vind ik dat trouwens mede daardoor de mooiste delen van de route.
Af en toe moet er geklommen worden.  
Kaart van de route: zie aan het eind van dit bericht
Let op: Er zijn een aantal momenten waarop u even op moet letten.
- De Lutte:  ga in De Lutte bij de kerk rechtsaf het kerkplein!! op (dus niet schuin rechtdoor de straat in fietsen). Fiets vervolgens het pad rechts naast de kerk in.
- Hoek Farwickweg – De Visscherij (na De Lutte) is ietwat onduidelijk. Vervolg hier de route naar rechts.
- Losser: mocht u onverhoopt een bordje over het hoofd zien in Losser bedenk dan dat voor het Gemeentehuis aan het Raadhuisplein, in het centrum van Losser, een bordje staat van waaruit u de route weer kunt vervolgen.
Gps: Kan samen met startgegevens, bovenstaande informatie én kaart  * hier * gedownload worden.
Download: zie hierboven.

 ~~~~~~~~~~~~
Eén van mijn favoriete fietsroutes is de Gildehaus-Dinkelroute waarbij je in het grensgebied van de Twentse gemeente Losser met het Duitse Gildehaus fietst. Onlangs heb ik 'm weer eens gefietst. En ook deze keer heb ik er volop van genoten. Als startpunt had ik nu eens restaurant Hof Aarnink genomen. Hof Aarnink, pal op de grens van Nederland met Duitsland, ligt in een lommerrijke omgeving in de nabijheid van de Dinkel. En de Gildehaus Dinkelroute loopt er langs, wat wil je nog meer?

Al sinds 1976 bestaat de, met bordjes aangegeven, fietsroute 'Gildehaus-Dinkelroute'.  Het is nog steeds een populaire en veel gefietste tocht. De ruim 41 km lange, grensoverschrijdende fietsroute mag dan ook ook terecht een Topper onder de fietsroutes genoemd worden.
Het was in 1976 best bijzonder dat er een grensoverschrijdende fietsroute uitgezet werd. Je zou het haast vergeten, maar in die tijd waren er nog grenscontroles. Bij het tot stand komen van de fietsroute werd een begin gemaakt met het vrijere grensverkeer en konden de fietsers voor het eerst gebruik maken van de zgn 'groene grens' waarbij geen controle was. Uiteindelijk kwam in 1992 het Verdrag van Schengen tot stand waardoor dit vrijere grensverkeer overal mogelijk werd en grenscontroles verdwenen. 
De Gildehaus-Dinkelroute heeft door de jaren heen enkele kleine aanpassingen ondergaan maar is voor een groot deel nog steeds hetzelfde als in de beginjaren. Bijzonder is dat er zowel door Nederland als Duitsland wordt gefietst. Aan de Nederlandse kant van de grens loopt de route grotendeels over Lossers grondgebied en volgt niet alleen de loop van het meanderende riviertje De Dinkel, maar brengt fietsers ook langs glooiende essen en bij de zandverstuivingen van het Lutterzand.
In het Duitse deel wordt o.a. kennisgemaakt met het plaatsje Gildehaus. Via een klimmetje komt men op de Mühlenberg en wordt de met Bentheimer zandsteen gebouwde torenwindmolen 'de Ostmühle' gepasseerd waarna ook nog door de plaatst zelf wordt gefietst. Bijzonder is de laatste nog in bedrijf zijnde steengroeve waar even later langsgefietst wordt. In het tegenoverliggende Geologisch openluchtmuseum kan men alles te weten komen over Bentheimer zandsteen en andere geologische bijzonderheden uit de streek. Via de buurtschappen Westenberg en Holt en Haar komt men uiteindelijk weer bij de groene grens met Nederland en fietst het Lutterzand in. Langs jeneverbesstruiken en door dennenbossen komt men bij de zandverstuivingen bij De Dinkel. Deze, ondertussen beroemde, plek wordt de ‘Greune Stet'  genoemd. In de zomer een geliefde plek om te zwemmen. Daarna gaat het via het gezellige het kerkdorp De Lutte richting Losser. Liefhebbers van ijs stappen echter eerst nog even van de fiets af om bij de ijssalon tegenover de kerk wat lekkers te nemen.  Er wordt gefietst door het prachtige en licht glooiende buitengebied waarbij veelal gebruik gemaakt wordt van goed onderhouden kerkenpaden. Het meer dan 100 jaar oude arboretum wordt gepasseerd. Er staan bomen uit alle delen van de wereld en het is zeker de moeite waard om er even naar binnen te gaan (gratis entree).
De route laat je kennismaken met het centrum van Losser. Het levendige dorp kent meerdere leuke winkeltjes. Er is een wekelijkse warenmarkt op donderdagmiddag op het Raadhuisplein. Het historische gedeelte van de plaats is bewaard gebleven. Gebouwen -meest in vakwerkstijl- zoals het Bleekwachtershuisje, Teylershuis, Aleida Leurinkhuis, Heininkshuis, Froonshuis, Bonkenhuis sieren nog steeds de bebouwde kom. Even buiten Losser ligt, in de nabijheid van de Dinkel en pal op de grens van Nederland met Duitsland, dan weer restaurant Hof Aarnink, het beginpunt van m'n fietstocht.

Ik heb de route dan al vele malen gefietst maar ook nu weer heb ik genoten van de tocht. Deze keer (augustus) ging de aandacht mn naar de prachtige akkers met granen die op meerdere plekken te zien waren. En volgend jaar? Dan zal de route zeker weer op het programma staan en misschien ga ik 'm dan in de herfst fietsen want de bomen vol met herfstkleuren zal ook zeer zeker prachtig zijn.

Een beeldverslag van de route met foto's van met name het deel in Duitsland.

(klik op de foto's voor grotere afbeeldingen)
Start bij restaurant Hof Aarnink, fiets de weg links naast het Restaurant in....

...daar ziet u direct al de bordjes van de route staan.

Route wordt aangegeven met deze bordjes.

Op het dak van een huis achter Hof Aarnink heeft een ooiebaar een nest gemaakt.

Je fietst langs zandafgravingen waarin zich nu water bevindt.

Oeverzwaluwen hebben nesten gemaakt in de zandbergen.

Delen van de route gaan door bosgebied.

In Duitsland zijn nog veel graanakkers te zien.

Bij twijfel, deze bordjes volgen.
 
Via een prachtige laan fiets je de Mühlenberg op.
De Ostmühle


Let in Duitsland goed op de bordjes, soms moet je op het trottoir fietsen.

In Gildehaus zijn nog diverse straatjes met klinkers.

In Gildehaus.

En bij de bakker kun je koffie drinken.

Ik zie langs de weg een Trabant 601S staan
Infobord bij het Geologisch Openluchtmuseum

Leuke weggetjes langs verrassende oude schuurtjes.

En veel graanvelden.

Bekijks onderweg.

Prachtige akkers.

We naderen de 'groene grens'.


Op het Lutterzand is het prachtig fietsen.

Zwemmen in de Dinkel bij de 'Greune Stet'.

Omgeving De Lutte.

Op de Hanhofweg moet er nog even geklommen worden.

Kaart van de gefietste route. Klik op de kaart voor een grotere afbeelding.

Meer informatie over Losser, De Lutte en omgeving is te vinden op de site van de VVV De Lutte/Losser
Over de omgeving van Gildehaus/Bad Bentheim valt meer te lezen op deze site.


Geen opmerkingen: